Oppskrifter

Pavlova for nybegynnere

Drøm deg bort i en luftig, søt og sprø pavlova 

Perfekt til helgekos, bursdag eller når du bare vil imponere med en enkel, men spektakulær dessert. Med friske bær og krem blir dette en klassiker som alltid får smilene frem.

Grunnlaget for all godhet:

En perfekt pavlova starter med riktig forberedt meringue. Sørg for at bolle og visp er helt fri for fett, og at sukkeret er godt oppløst. Dette gir en blank, sprø og lett meringue med myk kjerne.

Noen tips for å sikre din suksess

      • Tørk meringuen lenge nok, men ikke overdriv, innsiden skal fortsatt være litt seig.

      • Avkjøl langsomt i ovnen for å unngå sprekker.

      • Pisk kremen akkurat passe, ikke over, den skal være myk, men holde fasongen.

      • Monter pavlovaen kort tid før servering for best kontrast mellom sprøtt og mykt.

Silvia

Pavlova for nybegynnere

En klassisk pavlova med sprø marengsbunn, silkemyk krem og friske bær. Denne oppskriften med FunCakes Meringue Powder gjør det enkelt å lykkes hver gang, perfekt til fest, bursdag eller bare når du vil imponere
Forarbeid 20 minutter
Tilbredningstid 2 timer 30 minutter
Rett Dessert
Porsjoner 8 stikker

Utstyr

  • Elektrisk mikser med visp
  • Stor, helt fettfri bolle (glass eller metall)
  • Bakeplate og bakepapir
  • Sleiv eller spiseskje, evt slikkepott
  • Målebeger og kjøkkenvekt

Ingredienser
  

  • 14 g FunCakes Meringue Powder
  • 125 ml kaldt vann
  • 125 g fint sukker
  • 250 ml kremfløte godt avkjølt
  • 2 ss melis
  • friske bær og frukt til pynt
  • litt vanlig sukker til «is»-effekt på bærene valgfritt

Slik gjør du
 

  • Forbered ovn og utstyr
    Forvarm ovnen til 120 °C for vanlig ovn, eller 100 °C varmluft.Viktig: sørg for at bolle og visp er helt fri for fett, vask i varmt såpevann og tørk godt, tørk gjerne overflate med litt eddik eller sitronsaft og tørkepapir.
  • Bland meringue-pulver og vann
    Ha 14 g FunCakes Meringue Powder og 125 ml kaldt vann i bollen, rør kort med visp på lav hastighet til pulveret er oppløst og du har en jevn væske.
  • Tilsett sukker gradvis og pisk til stive topper
    Tilsett 125 g fint sukker gradvis, start med ca. 1/3 av sukkeret og visp på medium hastighet til lett skum. Øk så hastigheten til høy og tilsett resten av sukkeret i 2–3 omganger, slik at sukkeret får tid til å løse seg inn. Fortsett å piske til massen er blank, glatt og danner stive topper som står uten å falle sammen. Hvis du gnir en liten mengde mellom fingrene skal du ikke kjenne kornete sukker.
  • Form pavlovaen på bakepapir
    Dekk en bakeplate med bakepapir. Hell meringuemassen i en sirkel med diameter ca. 20 cm. Bruk baksiden av en skje eller en slikkepott til å forme en liten grop i midten, og la kanten være litt høyere så kremen holdes på plass. Glatt overflaten etter ønske, eller bruk en spiseskje for dekorative riller.
  • Tørk/steik i ovn
    Sett brettet midt i ovnen og la meringuen tørke i ca. 2½–3 timer, sjekk fra 2 timer. Meringuen er ferdig når utsiden er tørr og sprø, og bunnen lett kan løftes fra papiret, mens innsiden fortsatt er litt myk/seig. Tørketid varierer med ovn og luftfuktighet, så vurder ut fra tekstur.
  • Avkjøling i ovn
    Når tørketiden er over, slå av ovnen og la pavlovaen avkjøles i ovnen med døren litt på gløtt til den er helt kald. Dette reduserer risiko for sprekker.
  • Pisk kremen
    Pisk 250 ml kald kremfløte med 2 ss melis til myke, men faste topper. Hvis du vil ha fastere krem som tåler opp-piping, kan du bruke kremstabilisator, følg i så fall produsentens dosering og fremgangsmåte. Ikke overpisk til smør.
  • Pynt og «is»-effekt på bær
    Legg pavlovaen på et serveringsfat, fordel kremen i midten og pynt med friske bær. For en «is»effekt på bærene, fukt bærene lett med et par dråper vann eller et lite penselstrøk, rull dem så i vanlig sukker og la dem tørke på bakepapir før du legger dem på pavlovaen.
  • Når du skal servere
    Pavlova bør helst monteres kort tid før servering, ettersom kremen gjør meringuen mykere over tid. Monter maks 2–4 timer før servering for best kontrast mellom sprøtt og mykt.

Tips

Feilsøking, korte tips

  • Massen blir ikke stiv: sjekk at bollen ikke er fet, at pulveret og vann er målt riktig, og pisk lenge nok.
  • Kornete meringue: sukkeret er ikke oppløst, visp litt lenger og tilsett sukkeret saktere.
  • Meringuen sprekker kraftig: la den avkjøles sakte inne i ovnen, ikke ta den ut varm rett i kald luft.
  • Blir myk/klissete etter montering: skyldes fukt fra krem eller frukt, monter kort tid før servering.
Stikkeord pavlova, meringe, mareng

Notater

  • Husk at hver ovn fungerer forskjellig, det er viktig å kjenne ovnen din og hvordan temperaturen fungerer. Jeg har for eksempel to ovner, i den ene baker jeg sukkerbrødet mitt på 170ºC, men for den andre er det veldig varmt så jeg må ta det ned til 165ºC ellers steker sidene for fort og da synker det inn midten
  • Jeg bruker så mye blanding til en 20 cm pavlova på rundt 10 cm høyt

Kanskje du trenger disse...