En klassisk pavlova med sprø marengsbunn, silkemyk krem og friske bær. Denne oppskriften med FunCakes Meringue Powder gjør det enkelt å lykkes hver gang, perfekt til fest, bursdag eller bare når du vil imponere
FORBEREDELSESTID20 minuttermin
KOKETID2 timertimer30 minuttermin
Rett: Dessert
Stikkeord: pavlova, meringe, mareng
Servings: 8stikker
Author: Silvia
Utstyr
Elektrisk mikser med visp
Stor, helt fettfri bolle (glass eller metall)
Bakeplate og bakepapir
Sleiv eller spiseskje, evt slikkepott
Målebeger og kjøkkenvekt
Ingredienser
14gFunCakes Meringue Powder
125mlkaldt vann
125gfint sukker
250ml kremfløtegodt avkjølt
2ssmelis
friske bær og frukt til pynt
litt vanlig sukker til «is»-effekt på bærenevalgfritt
FREMGANGSMÅTE
Forbered ovn og utstyrForvarm ovnen til 120 °C for vanlig ovn, eller 100 °C varmluft.Viktig: sørg for at bolle og visp er helt fri for fett, vask i varmt såpevann og tørk godt, tørk gjerne overflate med litt eddik eller sitronsaft og tørkepapir.
Bland meringue-pulver og vannHa 14 g FunCakes Meringue Powder og 125 ml kaldt vann i bollen, rør kort med visp på lav hastighet til pulveret er oppløst og du har en jevn væske.
Tilsett sukker gradvis og pisk til stive topperTilsett 125 g fint sukker gradvis, start med ca. 1/3 av sukkeret og visp på medium hastighet til lett skum. Øk så hastigheten til høy og tilsett resten av sukkeret i 2–3 omganger, slik at sukkeret får tid til å løse seg inn. Fortsett å piske til massen er blank, glatt og danner stive topper som står uten å falle sammen. Hvis du gnir en liten mengde mellom fingrene skal du ikke kjenne kornete sukker.
Form pavlovaen på bakepapirDekk en bakeplate med bakepapir. Hell meringuemassen i en sirkel med diameter ca. 20 cm. Bruk baksiden av en skje eller en slikkepott til å forme en liten grop i midten, og la kanten være litt høyere så kremen holdes på plass. Glatt overflaten etter ønske, eller bruk en spiseskje for dekorative riller.
Tørk/steik i ovnSett brettet midt i ovnen og la meringuen tørke i ca. 2½–3 timer, sjekk fra 2 timer. Meringuen er ferdig når utsiden er tørr og sprø, og bunnen lett kan løftes fra papiret, mens innsiden fortsatt er litt myk/seig. Tørketid varierer med ovn og luftfuktighet, så vurder ut fra tekstur.
Avkjøling i ovnNår tørketiden er over, slå av ovnen og la pavlovaen avkjøles i ovnen med døren litt på gløtt til den er helt kald. Dette reduserer risiko for sprekker.
Pisk kremenPisk 250 ml kald kremfløte med 2 ss melis til myke, men faste topper. Hvis du vil ha fastere krem som tåler opp-piping, kan du bruke kremstabilisator, følg i så fall produsentens dosering og fremgangsmåte. Ikke overpisk til smør.
Pynt og «is»-effekt på bærLegg pavlovaen på et serveringsfat, fordel kremen i midten og pynt med friske bær. For en «is»effekt på bærene, fukt bærene lett med et par dråper vann eller et lite penselstrøk, rull dem så i vanlig sukker og la dem tørke på bakepapir før du legger dem på pavlovaen.
Når du skal serverePavlova bør helst monteres kort tid før servering, ettersom kremen gjør meringuen mykere over tid. Monter maks 2–4 timer før servering for best kontrast mellom sprøtt og mykt.
Merknader
Feilsøking, korte tips
Massen blir ikke stiv: sjekk at bollen ikke er fet, at pulveret og vann er målt riktig, og pisk lenge nok.
Kornete meringue: sukkeret er ikke oppløst, visp litt lenger og tilsett sukkeret saktere.
Meringuen sprekker kraftig: la den avkjøles sakte inne i ovnen, ikke ta den ut varm rett i kald luft.
Blir myk/klissete etter montering: skyldes fukt fra krem eller frukt, monter kort tid før servering.