Tips & Triks

Hvordan bruke en silikonform

Det finnes så mange vindunderlige mønstermatter og former tilgjenglig for kakedekoratører og designere. Alt fra sommerfugler til blader, dekorative kanter og bølger til perler og alfabeter, det er noe for etthvert kake tema.
Fondant former er suverene tidssparere og en luksus for enhver som begynner å bli kjent med basis fondant teknikker. De er riktignok ikke feilfrie.

Hvis du noen gang har prøvd og feilet med å få fondant inn eller ut av silikonformene, kan disse enkle tips og triksene hjelpe deg til å bli en mester med silikonformer!

Når du lærer deg å jobbe med fondant (selv om du er en erfaren profesjonell) det er viktig å finne riktig materiale å jobbe med, og former er ingen unntakt. Noen former er veldig lette å bruke. Dytt litt fondant i formen, og popp ut en liten knapp eller sløyfe. Mens andre former tar litt tid å bli vant med, men også å vite hvordan. Dekorative kanter slik som vist under i den orange formen er perfekt for muren på slotts tårn, og den lille formen nummer to fra venstre kan bli en søt liten tiara for en prinsesse figur.

Steg 1:

Børst formen med litt maisstivelse, og bank forsiktig på baksiden for å fjerne det overflødige.

Steg 2:

Start med en pølse av fondant og starte med å forsiktig dytte den inn i formen. Pass på at du har maisstivelse på fingrene på begge hendene slik at fondanten ikke fester seg til hendene dine men blir værende i formen.

Steg 3:

Press med fingrene på din venstre hånd, samtidig som du klyper og glatter ut fondanten nedi formen med fingrene på din høyre hånd, jobb fra venstre til høyre

Steg 4:

Når formen er full av fondant, bruk en rullepinne børstet med maisstivelse for å rulle over formen og press den lett ned i formen. Ved å børste rullepinnen sikrer du at fondanten holder seg i formen og ikke fester seg og blir løftet ut.

Steg 5:

Ta en ren, tørr og skarp kniv og børst den med maisstivelse. Legg bladet flatt på overflaten av formen, og skjær forsiktig av overflødig fondant ved å bruke en forsiktig sage-bevegelse. For større former som dette er det noen ganger lønnsomt å stoppe underveis for å rengjøre, tørke og børste knivbladet med maisstivelse igjen.

Steg 6:

Ved å skjære av overflødig fondant vil du mest sannsynlig få noen ujevne kanter. Børst fingrene dine med maisstivelse og gni kantene for å glatte de ut.

Steg 7:

Brett formen tilbake og over seg selv, og fondanten burde dette ut. Det kan være nødvendig og hjelpe fondanten litt ut med tippen av en kniv. Hvis fondanten ikke kommer ut av seg selv, la den være i formen ett par minutter og prøv igjen

Bruk samme metode for mindre og mer detaljerte former, slik som disse.

Du vil kanskje foretrekke fondant som er gjort stivere med CMC/Tylose pulver, og du vil kanskje ha mer suksess om du presser fondanten ned i formen uten å børste den med maisstivelse først. Børst fingrene dine med maisstivelse uansett når du presses. Husk å holde kniven ren og tørr mens du skjærer bort det overflødige. Hvis kniven begynner å klebe så vil den løfte fondanten ut av formen mens du skjærer.

Det er noen former, slik som for eksempel alfabet former, som er for innviklet til å bli brukt på denne måten. Legg til ett ekstra steg, og fondanten vil enkelt gå ut uten å deformeres eller å brekke.

Steg 1:

Børst formen med maisstivelse, dytt fondant inn i formen, skjær vekk det overflødige ved å benytte stege over. Glatt ut kantene med fingrene dine som før.

Noen ganger med innviklete former som dette vil du se at du får små hull i fondanten, som for eksempel i toppen av bokstaven S.

Disse hulle kan fylles med litt ekstra fondant, også skjære bort det overflødige en gang til.

Steg 2:

Plasser formen i fryseren i 10 til 15 minutter, eller til fondanten er helt fryst.

Steg 3:

Jobb raskt med å brette formen, og ta bokstavene forsiktig ut. Noen av de vil trenge hjelp til å slippe fra hulrommene sine. Dersom bokstavene begynner å bli misdannet når du tar de ut, sett formen tilbake i fryseren i 5 minutter å prøv igjen.

Relaterte Innlegg