Tips & Triks

DOWELLING KAKER • Hvorfor, tips og retningslinjer

Hvorfor må vi bruke dowels?

Dowelling er nødvendig, og ikke ett valg for enhver kake med flere etasjer

  • Ved å sette inn en dowel i etasjen under hjelper det å bære vekten av de øverste lagene
  • Uten pilarer kan etasjer kollapse, lag kan knuses og dekorasjoner kan forskyves
  • En dowel i midten hjelper til med å holde kaken sentrert.
  • Plast- eller tre pilarer kan brukes. Tre pilarer er flotte da de kan spisses som en blyant og presses rett gjennom midten, noe som gjør det lettere å transportere.

Tips

  • Alle lag må være på et fast individuelt kakebrett som ikke bøyer seg eller er fleksibelt. Brett som bøyer eller er fleksible beveger pilarene, noe som resulterer i at kaken kollapser.
  • Rengjør og vask pilarene før du bruker dem for å unngå forurensning.
  • Hvis du bruker tre dowel, skjær de unna kaken slik at sagstøv ikke faller på kaken.
  • Mål en dowel og sørg for at alle har samme lengde før de settes inn.
  • Det er lettere å sette inn en dowel i en avkjølt kake på grunn av kakens fasthet
  • Sett dowler rett nedover – ikke på skrå.

 

1. Spor sirkel:

På toppen av den nederste etasjen din, sentrer en sirkel i papp som har samme diameter som etasjen du stabler oppå den.

Bruk en linjal for å sikre at det er like mye plass hele veien rundt og at pappsirkelen er sentrert.

Spor ytterkanten av pappsirkelen med en tannpirker.

2. Sett inn sugerør:

Innenfor den sporede sirkelen, sett inn et sugerør og bruk en saks til å klippe sugerøret flatt så det er 3 mm over overflaten.

Fortsett å gjøre dette med flere sugerør, pass på å plassere de jevnt over fra hverandre.

3. Legg til topplag:

Innenfor den festede sirkelen, sprøyt noen få klumper smørkrem som vil fungere som lim.

Bruk en spatula til å løfte og plassere neste lag.

Bruk en linjal igjen for å måle mengden gjenværende plass for å bekrefte at laget er sentrert.

Posisjoner på nytt om nødvendig.

4. Senter dowel:

(Dette trinnet er valgfritt, men anbefales på det sterkeste hvis du reiser med en kake av flere etasjer).
Gjør den ene enden av en trepinne spiss med en håndverkskniv eller en blyantspisser.

Hold dowelen foran den stablede kaken og sørg for at dowelen måler 2cm kortere enn den totale høyden på kaken. Hvis ikke, kutt den til passe lengde.

Plasser dowelen i midten av det øverste laget og kjør den gjennom kaken ved å banke på den med en hammer, til like over overflaten av kaken.

Plasser en andre dowel på toppen av den første og bank den andre, for å dytte den første inn i kaken og inn i støttebrettet.

Legg vekk den andre dowelen og fyll det gjenværende hullet med smørkrem.

Silvia

Har du prøvd denne?

Tagg oss med @konditorhuset
eller bruke #konditorhuset
og vis oss hva du har laget

Likte du denne?

Følg oss på @konditorhuset
for å se flere korte tutorials og oppskrifter

3 kommentarer til “DOWELLING KAKER • Hvorfor, tips og retningslinjer

  1. Unni Helene Solvang sier:

    Kan dere gi meg tips på hvordan man skal skjære i en 2 etasjes bryllupskake

    1. Silvia sier:

      Hei Unni!
      Ja, selvfølgelig kan vi gjøre det. Vi vil skrive en post om det 🙂

  2. Julia sier:

    Hei, kan dere legge inn en størrelseguide om antal stykker man få ut av kaker?
    Spesielt etasjekaker i forskjellige størrelser?
    For eksempel antall personer på en 2etasjers kake der toppen er 17cm i diameter og bunnen 26cm eller toppen 20cm oh bunn 28cm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *