Smelt smøret og tilsett sirup (eller melassen), sukker, brunt sukker, kanel, ingefær, nellik og muskatnøtt i en kjele, tilsett også appelsinskallet om du velger å bruke det. Rør alt godt sammen.Dette er bare for å blande alt godt sammen, vi prøver ikke å koke det, vær forsiktig ellers vil du lett brenne sukkeret og sirupen, noe som vil endre smaken.
Bland halvparten av hvetemel og natron med en sleiv i en bolle og tilsett den varme smørblandingen, bland deigen godt sammen, du kan også benytte kjøkkenmaskin.
Visp sammen eggene og rør dem inn i blandingen.
Tilsett resten av hvetemelet, gjør det litt etter litt, hvis eggene dine ikke er store er det mulig du ikke trenger alt hvetemelet. Til slutt vil du ha en glatt deig, og den skal ikke være veldig tørr.
Pakk deigen inn i plastfolie og la gjerne deigen stå kaldt i en halv til en times tid i kjøleskapet, da er den enklere å ha med å gjøre. Kjevle ut deigen i ca 5 millimeters tykkelse direkte på et bakepapir eller på en bakematte.
Skjær ut pepperkakene, bruk de formene du liker. Prøv å velg utstikkere med lignende størrelse slik at pepperkakene blir stekt jevnt.
Stek pepperkakene ved 200 grader, midt i ovnen, til de er ferdigstekt. Det tar omtrent 5-8 minutter, dette avhenger av størrelsen på pepperkakene og stekeovnen din. Prøv deg gjerne frem til du får konsistensen du ønsker.
La pepperkakene først avkjøles noen minutter på stekeplaten før de flyttes over på rist. La pepperkakene bli helt kalde før du pynter dem. Pynt med melisglasur. Trenger du en god oppskrift på melisglasur? Prøv vår, les den her
Merknader
Om deigen din er for tørr når du er ferdig med å blande inn alle tørre ingredienser, tilsett litt melk, men bare litt for å mykne den.
Når du har kjevlet ut deigen og stukket ut noen former, resten av deigen blir varm og vanskeligere å jobbe med. Legg den derfor tilbake i kjøleskapet til avkjøling når du ikke jobber med den, så blir den lettere å jobbe med når du vil stikke ut flere pepperkaker.
Sett deigen i kjøleskapet i minst halv time før du stikker ut pepperkakene, men gjerne over natten.